Søppel i kroppen
 

Av Arno Mong Daastøl

Kragerøs populære filosofifestival har søppel som tema i år. Søppel angår oss alle – og mer enn vi tror. Jeg tenker på innvortes søppel.

Her er mitt høyst personlige og ”intime” bidrag, som noen kanskje kan ha nytte av - i form av bedre liv - hver dag i lang tid. Nå er ikke jeg en flittig leser av helseblader, men jeg har inntrykk av det jeg har erfart gjennom 30 år sjelden omtales. Artikkelen er lang, men er faktisk sammenpresset erfaring. Jeg oppfordrer Kragerøs helsepersonell til å kommentere.

På denne tiden av året hopper mange av oss på badevekta bare for å få konstatert at speilet ikke lyver: ”Slank deg!” Og de fleste av oss gjør noen spede forsøk på litt ekstra mosjon og endrede matvaner. Det varer ofte ikke så lenge….

Men dette dreier seg, som dere aner, om laaangt mer enn å ta seg ut på badestranda. Media er fulle av overvektens alarmerende betydning for en rekke farlige sykdommer (sukkersyke 2, kreft) – og tror jeg - mer som ikke omtales. Jeg har ikke noen nye forslag, men jeg kan fortelle om mine mange erfaringer gjennom 30 år – og kanskje det kan inspirere noen til å leve rikere, med mer velvære. Det er min grunn til å skrive denne utleverende artikkelen.

Siden jeg bodde i Bergen og var ca. 22 år har jeg fastet i 2-4 uker, annet eller tredje hvert år, opprinnelig inspirert av min Yoga praksis. Jeg inntok under fasten bare vann, urtete og et lite glass grønnsaksaft hver dag for å få vitaminer. Litt klyster for å tømme tarmene hørte også med.

Det er ikke vanskelig bare man kommer i gang, men det er etter en uke uendelig kjedelig. Som (!) man savner de daglige rutinene med frokost ved morgenavisa osv. og selskapet rundt maten. Dette er også fysisk tøft for noen, og spesielt for nyrene hos folk som ikke har gjort dette før, for det er ofte mye slagg som skal renskes ut av fettet som forbrennes. (For det er i visstnok i fettet giftstoffene lagrer seg). Det er visstnok også tøft for dem med svakt hjerte. ”Modne” og eldre nybegynnere bør derfor faste i samråd med lege.

De første ti år var motivasjonen å rense kroppen, mens jeg senere også har dratt nytte av vesentlig vekttap. ;-) Jeg skal foretelle mer om resultatene lenger ned i artikkelen.

Faste er noe menneskeheten har drevet med i over hundre tusen år. Etter fete tider med god jakt kom magre tider og tæring på fettreserver. Dette fortsatte med jordbrukssamfunnet. Oppfeting og faste var som flo og ebbe for menneskene, og antakelig erfarte man at det også var positive sider ved ebbe. - Bare i de siste 100 år har vi fått mer stabil kroppsvekt gjennom hele året. Det er altså stabil vekt som er unormalt – ikke å faste.

Et problem med min fasting var at selv om jeg selvsagt visste at jeg burde leve sunnere til vanlig, og burde ha en laaang og sunn overgangsperiode fra fasting til hverdagen, så skjedde alltid det samme. Etter en dag eller to med kefir, yoghurt og grønnsaker så var det rett på de matvarer og ”matvarer” jeg hadde savnet så lenge, altså mye relativt usunt….

Jeg var også i år misfornøyd med hva den blanke plata på veggen fortalte meg om tilstanden - og bestemte meg. Dermed var den viktigste delen av jobben gjort, resten er blitt rutine for meg. Men denne gangen ville jeg skape en varig endring, og bestemte meg for å skape gode vaner på lang sikt framfor en bråkur, som bare førte tilbake til gamle synder. Istedenfor faste, ville jeg forsøke å leve på frukt og grønnsaker i en måned eller to – og kanskje lenger. Dermed blir kuren også mindre kjedelig, mer sosial, og lettere å holde ut.

Denne måten å gjøre det på er også mye lettere hvis man er i aktivitet hver dag, ikke minst noe som krever fysiske anstrengelser. Trenger man ”hurtigladning” anbefaler jeg å drikke druesukker eller sunne energidrikker. Under fasting gir det enorm energi! – selv i sportsarrangementer.

For 5 uker siden gjorde jeg alvor av beslutningen og startet dietten. Det var som vanlig overhodet ikke vanskelig, så snart jeg hadde motivert meg og fattet en beslutning. Jeg gikk så til innkjøp av fersk og hermetisert frukt og grønnsaker. 500 kroner holder fint til en måneds forbruk for en person.

Etter 5 uker med daglig frukt og 3 små skåler salatmix har jeg hittil mistet 10 kilo i vekt – fra 91 til 81 kilo (høyde 180 cm), men skal videre ned i idealvekt på ca. 73 kilo (som er ideelt i følge kroppsmasseindeksen BMX – ”Body mass index”). Det har resultert i at mine 50 par med uslitte bukser igjen er anvendbare, pluss mine 5 dresser. Bare det representerer en nykjøpsverdi på over 50 000 kroner.

Og velværet er økt: Det er lettere å hoppe ut av sengen om morgenen. Det er lettere å få på seg skoene uten å pese, for ikke å snakke om å gå i ulendt skogsterreng. Kroppen oppleves nesten som smidig - og ikke stiv som for bare en måned siden. Litt mer mosjon i skogen og ikke minst Yoga (dvs. bøy og tøy i sakte fart - med over 3000 års erfaring) vil nok gjøres susen.

Også svak inkontinens er forsvunnet (gutta må gjerne bruke litt lenger tid ved urinalet etter 40 års alderen) og synet blitt litt skarpere. Man blir også mer årvåken, tidlig våken om morgenen, og trenger mindre søvn. Man får generelt mer energi. Dermed minsker behovet for gifter som kaffe og te - som for øvrig fungerer som å pisse i buksa for å bli varm: Kaffe og te (og alkohol) dehydrerer kroppen og stjeler energi i det lange løp.

Dermed er jeg over på det som jeg nevnte i innledningen: Lidelser fra overvekt som ikke omtales. Min erfaring er følgende: Hver gang jeg har fastet – og mer ettersom jeg har blitt eldre - er virkningen på kroppen helt enorm! Det er som å bli minst 10 år yngre. Det kan også sammenliknes med å ta et stivt gammel rustent sykkelkjede, børste det grundig med white spirit og så olje det opp igjen. Stivhet og småverk i leddene forsvinner, også verk i ryggen (og jeg vet virkelig hva dette er, etter flere sportsskader).

Det er helt logisk, men jeg har ikke sett fagfolk omtale dette: Spiser man mer enn man har bruk for til daglig aktivitet lagrer kroppen overskuddet som den ikke forbrenner, rundt om i kroppen, ikke bare i det vanlige fettvevet på magen osv, men også i leddene, Man blir derfor ikke bare stiv, men man får også vondt, antakelig fordi slagget presser på nerver i leddene.

Det som skjer under en faste, og i mindre grad i løpet av en sunn diett, er at renovasjonsarbeiderne i kroppen, nyrer og lever osv. får tilført mindre slagg utenfra som de skal behandle. Dermed får de pusterom til å slenge ut alt det de ikke har rukket de siste årene, og som derfor har lagret seg opp rundt om i kroppen. De kvitter seg altså med søplet i kroppen.

Jeg må innrømme at denne gangen har jeg ikke fulgt en streng fastekur, så jeg har også drukket flere ”fyting”: Hver dag en liten kaffe te og vin, og en liten smak på en reke, peanøtt eller kjøttbolle innimellom. Men resultatet er ikke så forskjellig fra en faste. Vekten går bare litt saktere ned, og stivhet og verk forsvinner ikke så raskt som under en faste.

Men man skal jo leve også … ?

Jo nettopp, det er jo som er hele poenget!

God sommer!
;-)