Kragerø Blad- Vestmar, 19. mars 2010

Mindreverdige Kragerø?

Av Arno Mong DaastølHelge Rykkja skrev forleden en flott artikkel hvor han argumenterer for at flere vedtatte utbygginger i Kragerø sentrum må revurderes, og endres til en målestokk og form som passer Kragerøs særpreg. Flott Helge! Godt skrevet og argumentert som alltid. Ordfører Hegland svarte så ved å avvise oppfordringen fra partiet Rødt med påstanden om at reguleringsplanene er ferdig diskutert og vedtatt. Ferdig med det.

Jeg har stor respekt for min families gamle nabo i Smedsbukta, men her tror jeg Hegland bommer litt. Det er forskjell mellom, på den ene side, en almen reguleringplan for et areal med 10 års gyldighet - og på den andre side, en byggetillatelse for bestemte bygg. Plan- og bygningsloven §96 sier tydelig om byggetillatelser:  “Er tiltaket ikke satt i gang senest 3 år etter at rammetillatelse er gitt, faller tillatelsen bort. Det samme gjelder hvis tiltaket innstilles i lengre tid enn 2 år. Foregående bestemmelser gjelder tilsvarende for dispensasjon.” Skrubben er dermed gått ut på dato og byggherrene må nå søke helt på nytt. Kirkebukta er vel i samme kategori snart. Elendig salg gjør det jo også nødvendig å tenke nytt. Forhåpentligvis skjer dette også med blokka i Løkka.

Disse byggesakene er derfor bare “ferdig” oppgjort, hvis Kragerøs politikere anser dem som ferdige. Det er fremdeles muligheter til å redde stumpene. Dermed er det opp til lokalpolitikerne å endre prosjektene, og føye en nær unison folkemening om hvordan Kragerø skal se ut, smått og rotete osv. Har vi demokrati eller ikke? Eller trenger vi snart en liten lokal revolusjon?

Jeg er dritt lei av at uopplyste lokalpolitikere skjender og vanskaper min fødeby. Min kjære fars barndomshjem var vel det siste som gikk fløyten – “SFO bygget” i Løkka. Tidligere forsvant mine besteforeldres hus ved Victoria hotel. Idag er det parkeringsplasser for kommunen. Stua der vi sammen feiret jul finnes nå bare i mitt hjerte. Jeg blir sur, og synes ikke det er det grann hyggelig at noen stikker av med familiens historie – uten særlig god grunn. Hva blir det da å komme hjem til? En fremmed by?

Jeg vet at politikerne fortjener stor ros og faktisk premiering for å gidde å gjøre den jobben de gjør, men ofte konkluderer jeg med at det er på overtid å innføre middelalderske tilstander i Kragerø, med gapestokk på torget. Hvordan kan det ha seg at politikere og administrasjon så ofte vedtar ting som strider mot folkemeningen, uten at de blir stilt til ansvar for sine handlinger? Det er en skam. Vi andre dødelige får så visst smake pisken om vi skeier ut.

– Og det er jo snodig ... at skal man stemme på et parti med god konservativ respekt for tradisjon, så må man altså stemme SV eller Rødt? Hvor har høyrepartiene gjort av seg? Har Herr Alzheimer slått til for fullt nå da?

De som argumenterer for at Kragerø må få et moderne ansikt med signalbygg osv. ikke har skjønt meter’n av enkel markedsøkonomi. De er vandaler - både estetisk og økonomisk. Skjønnhet er nemlig lønnsomt. - Kragerø, ikke la deg lure: De er i praksis tyver som stjeler  din historie, slektsarv og sjel, og tar med seg lommeboka på kjøpet. De forstår ikke, eller vil ikke forstå - på tross av mine og andres artikler -  at de sager av den greina Kragerø sitter på. Artikler i utenlandspressen framhever nettopp Kragerøs tradisjon – og utelukkende det. Skal Kragerø være turistby så får for pokker byen se til å være attraktiv for turister! Tror de virkelig turister kommer rausende hit for å se en miniversjon av Groruddalen og Aker brygge? God natt!


Begrepet “signalbygg” som ofte dras fram av utbyggere er en stor vits. Hva er det de skal signalere da? - At man ikke har respekt for egen tradisjon? At man ikke forstår økonomi? Begrepet “tidsriktig”, blir også ofte brukt for å forsvare funkisbygg (disse margarinkassene som er blitt så populære over alt). Funkisstilen oppsto i Tyskland rundt 1870. Idag er det  2010. Tidsriktig? Joa, ... kongeargument.

Og er “tidsriktig” virkelig et logisk argument - for noe som helst? Med et mellomfag i filosofi spesialisert på vitenskapsteori og mer bestemt fornuftsbegrepet, samt en 7 års dose med god praktisk fornuft fra tømrer-, verfts- og anleggsmiljø, synes jeg slik prat bare er .. nettopp ... dumt. Det sier mye om jålekoppene bak sånt tøys. Kragerø må slutte å dilte etter “modernistene”,  og i stedet vise at byen har selvrespekt. Respekt for egen historie, kulturarv og slektsarv.... Det er dette som er lønnsomt - i lengden. Jeg har bodd 5 år i Nederland, Belgia og Tyskland – i fantastiske vakre distrikt, med rik to tusen årig bygningsarv fylt av dramatiske hendelser. Kragerø framstår som et lite pattebarn i sammenlikning!

- Jeg  reiste også mye i Frankrike og Italia. Det er overhodet ingen tvil. Byene med de strengeste påleggene om å holde seg til tradisjonell stil er turistmagneter! I det nydelige Monschau sør for Aachen, var til og med parkeringshuset bygget i bindingsverksstil - alle hus i denne opprinnelige tekstilindustribyen er fra 1600 tallet. Da snakker man om selvrespekt.

Kragerø, kutt ut denne trangen til å ape etter de store. Dette er jo bare dårlig skjult mindreverdighetsfølelse. Hvorfor skal Norge være kjent i det kulturelle Europa som landet som river sine gamle hus? Har vi ikke nok problemer med brann? Våkn opp! - og rett ryggen for eget særpreg og slektsarven! – mens det ennå er  n o e  igjen!